Јев. 330 зач. (XI, 33 - XII, 2).

Браћо, сви Свети вјером побиједише царства, чинише правду, добише обећања, затворише уста лавовима, Угасише силу огњену, утекоше од оштрица мача, од немоћних постадоше јаки, бијаху силни у рату, поразише војске туђинске; неке жене примише своје мртве васкрсењем; други пак бијаху мукама уморени не приставши на избављење, да би добили боље васкрсење; а други искусише поруге и шибања, па још окове и тамнице; камењем побијени, престругани, измучени, од мача помријеше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама у оскудици, у невољама, у патњама; они којих свијет не бијаше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским. И сви ови, освједочени у вјери, не добише обећање; зато што је Бог нешто боље предвидјео за нас, да не би они без нас достигли савршенство. Зато и ми, имајући око себе толики облак свједока, одбацимо свако бреме и гријех који нас лако заводи, и са стрпљењем хитајмо у подвиг који нам предстоји, гледајући на Начелника и Савршитеља вјере Исуса.

 

Мт. 38 зач. (X, 32-33, 37-38; XIX, 27-30).

Рече Господ Својим ученицима: сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима. А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима. Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан. И који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан. Тада одговори Петар и рече му: Ето, ми смо оставили све и за тобом пошли; шта ће, дакле, нама бити? А Исус им рече: Заиста вам кажем да ћете ви који пођосте за мном, у новом животу, када сједне Син Човјечији на пријесто славе своје, сјести и сами на дванаест пријестола и судити над дванаест племена Израиљевих. И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или дјецу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наслиједиће живот вјечни. Али ће многи први бити посљедњи и посљедњи први.

 

Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник

Недеља прва по Педесетници - Свети Теофилакт Охридски 

Тумачење светог Николаја Охридског и Жичког

Верске недоумице - ТВ Храм

Тајна празника - ТВ Храм

О. Бобан Димитријевић - Тумачење Јеванђеља - Радио Глас

Еп. Методије 2020о. Раша 2020о. Немања 2021о. Немања 2019о. Слободан 2018о. Тимотеј 2018о. Радомир 2021,  о. Рафаило 2020о. Василије 2015о. Василије 2020о. Петар 2020о. Марко 2016о. Марко 2021о. Предраг 2019о. Милорад 2019о. Александар 2016

Недеља Свих Светих - О. Огњен С.