Штампа
Категорија: Богослужбени текстови

Стихови: Храном од кољива храни Тирон град;
Храну оскверњену чини непотребном.


У овај дан, у суботу прве седмице поста празнује се преславно чудо са кољивом светог и славног великомученика Теодора Тирона. А овако се догодило:

Јулијан Одступник примио је скиптар царства после Констанција сина Константина Великог и од вере у Христа вратио се у идолопоклонство. Он је подигао превелико гоњење на хришћане и то и јавно и тајно.

Овај злочинац сурови мучитељ, осведочен као нечовек хтеде и овако искушати хришћане: овај лажљивац и скверник без обзира и стида, да се не би нови обраћали у хришћанство, смислио је да их некако на скривен начин оскверни: пошто су хришћани прву седмицу светог поста држали као ону која највише очишћава и која је и најугоднија Богу, позвао је Јулијан градоначелника и наредио да се уобичајена храна са тржнице уклони, а да се на тржницу донесе друга, јело и пиће предходно помешано са крвљу идолских жртава и тако оскверњена продаје, како би се они који су се постом очистили ово купујући осквернили.

Градоначелник је одмах кренуо да изврши наређење и беху изнета на све тржнице јела и пића оскверњена од крви жртава.

Али свевидеће око Божије, које хвата премудре у њином лукавству и које онама својим слугама увек промишља, осујетио је гнусно лукавство преступника на хришћане.

Архијереју града Евдоксију, мада је овај био у кривом учењу и неправославан, послао је Господ свога великог страдалца Теодора, по чину регрута (на грчком тирона) па је тако и назван Тирон.

Он је на јави, а не у сну, дошао Евдоксију и овако му некако рекао: чим устанеш сакупи Христово стадо и нареди им строго да нико ништа не купује што се нуди на тржници, јер је све оскверњено крвљу жртава нечестивог цара.

Евдоксије беше у забуни и упита шта би требало да ураде, јер код кућа су оскудни били са храном а да не купују ништа са тржница? Свети Теодор му је дао кољиво и рекао да ће се овом храном недостатак намирница надокнадити. Евдоксије није схватио нити разумео шта је то кољиво па је и упитао, а велики Теодор је рекао: скувати пшеницу, тако смо и ми у Евхайти уобичајили чинити.

Паријарх Евдоксије је даље питао ко је тај који брине о хришћанима? А светитељ и мученик Христов Теодор рече: Од њега тј. Христа, сам вам ја и послан у помоћ.

Патријарх је одмах устао и обавестио мноштво верника о своме виђењу и на тај начин сачувао Христово стадо неповређено од сатане и умислитеља овог лукавства.

Када је Јулијан видео да је његова зла замисао откривена и да није успео, осрамоћен је наредио да се поново уобичајена храна продаје на тржницама.

Народ Христов је на крају ове седмице дао благодарност своме доброчинитељу и мученику (Теодору Тирону) и ову суботу су са радошћу њему у спомен са кољивом обележавали.

Од тада па све до данас верници ово чудо обнављају да кроз толико време не буде заборављено ово дело мученика великог Теодора Тирона те га освећењем кољива поштујемо.

А онај злотвор Јулијан је у време Максимијана од стране Вринга мучки убијен, предходно истјазан. Сем тога, храм његових богиња је спаљен, а његови украси подељени сиротињи.

Долазио је Теодор као хришћан и Јулијану и хтео да га преобрати, али га цар није послушао него га је бацио на многе муке a нa пocлетку и у зажарену пећ, у којој је Теодор неповређен Богу душу предао. Целе мошти Теорода Тирона почивају у манастиру Новом Хопову.

Његовим молитвама Христе Боже помилуј и спаси нас. Амин.

Преузето у ПДФ формату са www.svetosavlje.org

Житије великомученика Теодора Тирона