ВЕЧЕРЊА

Стихире на Господи возвах, гл. 6. 

Када дођеш Христе да седнеш на престо и праведно судиш, Судијо најправеднији, док седиш на своме престолу славе, огњена река ће пред твојим судилиштем са ужасом све односити, и силе небеске пред тобом стајати, када будеш судио устрашеном народу, свакоме по делима његовим, тада поштеди нас и удостоји удела међу спасенима, са вером те молимо јер си милосрдан.

Отвориће се књиге и на неумитном суду објавити сва дела људи, а из понора ће се чути крици и страшан шкргут и јецаји, али је плакање узалуд, јер ћеш открити свачије грехе, и по твоме праведном суду, послати у вечну муку; зато те молимо, Благи и Милосрдни: поштеди нас који ти појимо, једини Многомилостиви.

На глас трубе, гробови ће се испразнити, и свако биће човеково у страху устати; који су добро чинили раздрагани и радосни чекаће да приме награду, а грешни у страху горко јецајући биће у муку послани и од изабраних разлучени. Благи Господе Славе, буди нам милостив и удостоји нас удела оних који су те заволели.

Плачем и јецам када помислим на вечни огањ који ме чека, на крајњу таму и тартар, и злобног црва, и непрестани шкргут зуба, јер такве патње чекају неизмерно грешне, који су тебе Преблагог својом злом навиком гневили, од којих сам први ја бедни, али Судијо, по твојој милости спаси ме, јер си милосрдан.

Слава: Када се престоли поставе а књиге отворе, и Бог на суду седне, о, колики ће тада бити страх онима, који у страху буду стајали пред ангелима, и огњеној реки која односи! Шта ће тада радити сви, који су многим гресима скривили? Када чујемо њега како позива благословене у царство Очево, и како грешне шаље у муку, ко ће поднети ту страшну пресуду? Зато јединичовекољубиви Спаситељу и Царе векова, пре него тај крај дође, упути ме на покајање и помилуј ме.

На Литији

Слава, самогласно, глас 7. : Заповести Господње прихватимо и по њима да живимо: гладне нахранимо, а жедне напојимо, наге оденимо, а стране примимо, болесне и утамничене посетимо, да би и нама рекао Судија који ће судити свима на земљи: ходите благословени Оца мојега, и наследите царство које вам је припремљено.

И сада: Под твоје окриље сви на земљи притичемо и кличемо: Богородице, наша узданице, избави нас од безбројних греха, и спаси душе наше.

На стиховње стихире

Слава, глас 8. :Тешко мени мрачна душо, докле ћеш се злобе држати? Докле ћеш очајна ридати? Што не мислиш о страшном часу смрти? Зар се не бојиш страшног суда Спасовог: како ћеш одговорити и како ћеш се бранити? Твоја дела ће те оптужити, јер дела откривају клеветника. Али, о, душо, дошло је време, похитај, пожури, и са вером завапи: сагреших Господе, сагреших ти, али знам Човекољубиви доброту твоју Пастире добри, да ме нећеш одвојити од оних са десне теби, по твојој великој милости.

ЈУТАРЊА

Песма 1. глас 6.

Ирмос: Помоћник и покровитељ беше мени на спасење, овај Бог мој и славићу га, Бог оца мога и величаћу га, јер се славно прослави.

Бојим се страшног дана твога тешко описивог доласка, и у страху већ видим како седиш и судиш и живима и мртвима, Боже мој Свесилни.

Када дођеш Боже са мноштвом и хиљадама ангелских и небеских војвода, и угледаш мене бедног Христе, тада ме удостоји небеса.

Спремај се душо моја за онај час када Бог дође са висина да примиш заслужено, па јецај сада и плачи, да се покажеш чиста у часу испитивања.

Плашим се и стрепим од неугасивог огња гeeни, од црва страшног и шкргута зуба, али ми опрости Христе и учини да дођем међу твоје изабране.

Да и ја бедник зачујем твој жељени глас, којим позиваш твоје свете у радост, и да стекнем царства твога неизрециво блаженство.

Не иди са мном на суд, мада знаш моја дела, и не тражи одговор за њих и намере, него по твоме милосрђу презри моје тешке грехе, Свесилни, и спаси ме.

Слава: Триипостасна Јединице, стваралачка и над свима господарећа, ти постојиш пре свега створеног, и спаси нас, Оче и Сине и Пресвети Душе.

И сада: Ко је по закону природе родио сина без очевог семена? О, да дивног чуда, јер је Овога родио Отац без матере, а ти си га родила Пречиста, као Бога, а уједно и као Човека.

Песма 3.

Ирмос: Утврди на камену заповести твојих, колебљиво срце моје, јер си ти једини Свети и Господ.

Долази Господ и ко ће издржати гнев његов? Ко сме изаћи пред лице његово? Зато буди спремна душо да му у сусрет изађеш.

Заплачимо унапред, и пре краја се измиримо са Богом, јер је суђење страшно, и на њега ћемо сви разоткривени изаћи.

Помилуј ме Господе, помилуј ме, вапијем ти, када дођеш са ангелима твојим, да свакоме дадеш по заслузи, и по делима његовим.

Неиздржив је твој гнев Господе, и много стрепим од твоје пресуде, јер сам погазио твоје наредбе, али ме поштеди, поштеди у часу суђења.

Покај се бедна моја душо и уздахни, пре него се славље овог живота заврши, и пре него Господ двери небеског дворца затвори.

Згрешио сам Господе као нико други, и грешио више од свих људи, али још пре суђења буди Човекољубче мени милостив.

Слава: Тројице јединствена, несаздана, беспочетно Биће, опевано у три ипостаси, спаси нас који се са вером клањамо твојој моћи.

И сада: Бесемено је из тебе Пречиста процвао као плод живи Бог-Реч, у телу твоме оваплоћена без измене; слава Богомати Рођеноме из тебе.

Сједален, глас 6.

Кад помислим на судњи дан, ја плачем због мојих злих дела, како да одговорим бесмртноме Цару? Како да се осмелим и погледам Судију блудни ја? Али милостиви Оче, Сине јединородни и Душе Свети, помилуј ме.

Слава: У долини плача, на месту које си одредио, када дођеш и седнеш Милостиви да учиниш праведно суђење, немој објавити моја тајна дела, нити ме посрами пред ангелима, него ме поштеди Боже и помилуј ме.

И сада: Узданицо целог света, блага Богородице Дјево, молим твоје најјаче заступање, смилуј се на присутни народ, па умоли милостивог Бога, да избави душе наше од сваке казне, једина Благословена.

Песма 4.

Ирмос: Чуо је пророк отвоме доласку Господе и уплашио се, јер ћеш се од Дјеве родити и људима јавити, па говораше: чуо сам твој глас и уплаших се, слава сили твојој Господе.

Дошао је дан суђења и већ стоји на вратима, зато душо буди будна, јер се са царевима и кнежевима окупљају богати и сиромашни, да свако од људи прими по заслузи својих дела.

Сваки по свом чину, и монах и јерарх, и стар и млад, слуга и господар биће испитиван, а одговараће и девојка и удовица, и тешко тада онима који немају живот исправан.

Неизбежан је твој суд, и на њему вешти неће моћи да утичу на твоју пресуду, нити ће шта вредети знање красноречивих, неће помоћи тобожњи правдајући разлози сведока, јер се пред тобом Боже све скривено открива.

Да не дођем у земљу плача, нити да видим место таме, Христе мој и Речи Божија, и да не будем везаних руку и ногу избачен из твога двора, јер сам ја најбеднији укаљао непропадиву одећу.

Када судиш целом свету и одвајаш грешне од праведних, учини мене Човекољубче једним од твојих оваца, а одвој ме од јаради, па да чујем речи које си рекао оном твоме благословеном.

Када почне испитивање и када се књиге свих дела отворе, шта ћеш чинити бедна душо? Како ћеш на суду одговарати, јер немаш плодове праведности да их принесеш Христу, твоме Створитељу?

Чујем ридање богатога у мукама огња и плачем бедан и јаучем, јер ћу као и он бити осуђен, али те ипак молим: помилуј ме, Спаситељу целог света, у време суђења.

Слава: Славим Оца, Сина и Духа, као светлост и зраке сунца, једнога који рађа, једног који је рођен, једнога који исходи јер је исходан, сабеспочетну и Божанску Тројицу којој се цео свет поклања.

И сада: Постала си Дјева која доји Детенце, а чедност сачувала, остала си Пречиста, а родила Бога и Човека, једнога али у две природе, зато твоје чудо Дјево и Мати сваког ко је чуо и спознао задивљује.

Песма 5.

Ирмос: Рано после ноћи молим тебе Човекољубче: просветли ме и упути на заповести твоје, и научи ме Спаситељу да чиним вољу твоју.

Када дође Господ биће тамо неизрециви страх и трепет, јер ће са њиме стићи и сва дела свакога, па ко је тај који неће заплакати над собом због тога?

Плаши ме огњена река и због ње малаксавам, пресеца ме шкргут зуба и тама без дна. Како или шта да учиним да Бога умилостивим?

Поштеди Господе поштеди слугу твога, и никада ме немој предати страшним и љутитим ангелима мучитељима, јер тамо нећу имати никада одмора.

Тамо ће бити заједно и кнез и вођа, и богати и презрени, и заједно и велики и мали биће једнаки, зато тешко ономе ко се не припреми.

Разреши и праштај Господе, и опрости ми све што ти сагреших, и не предај ме тамо пред ангелима, на осуду огња и срамоте бескрајне.

Поштеди Господе, поштеди твоје створење! Грешио сам а ти ме разреши, јер си по природи чист само ти, и мимо тебе нико није изван грешности.

Слава: Певам теби Тројице, по природи Једном, беспочетном, недокучивом, стваралачком и царском, и најсавршенијем Бићу, Богу и Светлости, и Животу и Створитељу целог света.

И сада: При твoмe надприродном породу Пречиста, укинути су закони природе, јер си безсемено родила превечнога Бога, од Оца рођенога.

Песма 6.

Ирмос: Од свег срца из дубине ада, вапијем милосрдном Богу, и чуо ме је и извео из пропасти живот мој.

На твоме страшном доласку Христе, када се појавиш са небеса, и када се поставе судбени престоли а књиге отворе, поштеди тада, поштеди, Спаситељу, твоје створење.

Када буде Бог судио, тамо више ништа помоћи не може: ни брига, ни лукавство, ни слава, ни пријатељство, само сила учињених твојих дела, 0, душо моја!

Тамо неће душо моја моћи да помогну ни кнез, ни великаш, ни богати ни сиромашни, ни отац нити мати, нити ће моћи брат да те од осуде избави.

Помисли душо моја на страшно испитивање пред Судијом, уплаши се од тога и спреми одговор, да не будеш осуђена на вечне окове.

Да не зачујем Господе речи „покупи твоје“ када ме будеш одагнао од себе, нити речи „одлази у огањ проклетих“, него речи које праведнима говориш.

Избави ме Господе од адових врата и понора, из највеће дубине итаме без светла, сваке вечне муке и неугасивог огња.

Слава: Певам тројичном јединству Божанства: Оцу, и Сину и Божанском Духу, као сили једнога Бића раздељеног у три Лица.

И сада: Ти си Пречиста као двери кроз које је Једини ушао и изашао, а кључеве девства није поломио, Исус, Створитељ Адама и Син твој.

Кондак, глас 1. Када дођеш Боже са славом на земљу, и када уздрхти све што постоји, када река огњена пред судилиштем потече, књиге се отворе и тајна дела објаве, тада ме избави од огња неугасивог, и удостој ме Судијо најправеднији твоје десне стране.

Икос: Плашим се и бојим Господе Преблаги, мислећи на твој страшни суд и на дан судњи, јер ме моја савест оптужује. А када седнеш на твој престо и почнеш испитивати, тада се одрећи више не може, јер се истина открива свима устрашенима. Тада ће јако загрмети огањ паклени, и грешници ће шкргутати. Зато ме помилуј пре краја, и поштеди, Судијо најправеднији.

СИНКСАР

Песма 7.

Ирмос: Сагрешисмо, безаконовасмо, и неправду чинисмо пред тобом, нити сачувасмо нити учинисмо како си нам заповедио, ипак нас никако не напуштај Боже отаца наших.

Притеснимо верни и заплачимо пре онога суда, када ће и небо нестати, звезде падати, и сва се земља затрести, да нађемо милост на крају код Бога отаца наших.

Неизбежан је одговор на оном страшном суду, где се суди јавно, и где се неће гледати на лице или на мито, и тада ме поштеди Владико, и избави од сваког страшног гнева твог.

Долази Господ да суди и ко ће поднети сусрет са њиме? Уздрхти душо бедна и затрепти и спреми да се објаве твоја дела, да ти милостив и милосрдан буде благословени Бог отаца наших.

Грозим се неугасивог огња и ужасних црва који прождиру, плашим се душегубног пакла, али се због свега тога не кајем, па ипак Господе, Господе, пре краја утврди ме у страху Твоме.

Притичем ти и приносим речи моје као сузе: сагрешно сам како ни блудница није, и безаконовах како нико други на земљи није, па ипак се смилуј Владико на створење своје и призови ме.

Прени се душо и покај се, па откри твоја скривена дела, и реци Богу који све зна: ти знаш све моје тајне, једини Спаситељу, па ипак ме помилуј, како пева Давид, по милости твојој.

Слава: Тројица је а једно Биће, и једна Личност али о Три певам: Оцу, Сину и Светом Духу, јер је једна сила воља и дејство, један је Трисвети Бог, једно је царство, једино Владајућег.

И сада: Долази Бог из твога тела као најдивније палате, и као Цар је одевен боготканим плаштом, руменим од твоје свете крви, Неневесна, да се зацари на земљи.

Песма 8.

Ирмос: Онога Кога славе војске небеске, и пред ким дрхте херувими и серафими, све што дише и сва твар, певајте, благосиљајте и величајте у све векове.

Дрхтим кад помислим на сусрет са тобом Господе, о твом страшном другом доласку; бојим се од твога гнева, и вапим ти: у том часу спаси ме заувек.

Ко од страсних људи може поднети тебе, Бога и Судију над свима? Такав ће онда примити заувек осуду на неугасиви огањ и црва који грозно прождире.

Када призовеш Христе свако биће које дише, да свима заједно пресудиш, биће ти тада на помоћ велики страх и велика невоља заувек.

Судијо свих, Боже мој и Господе, нека и ја зачујем твој жељени глас, нека угледам твоју велику светлост, и да спазим насеља твоја и да видим славу твоју радујући се заувек.

Правосудни Спаситељу, помилуј ме и избави од вечнога огња и казне, који ме по правди на суду очекују, и даруј ми олакшање пре тога краја, кроз врлине и покајање.

Када седнеш Судијо као милостив и покажеш твоју велику славу, Христе, о, колики ће бити тада страх од ужарене пећи свима који се боје од неиздрживе пресуде твоје. 

Слава: Славим једнога Бога по Бићу, а певам трима јављеним Ипостасима, посебнима али не другачијима, јер је једна Божанска природа у Три Лица, а то су: Отац, Син и Божански Дух.

И сада: Из твога светлог тела дошао је Христос као Женик из дворца, и заблистао као велика светлост свима у тами, и као Сунце правде обасјао је Пречиста цели свет.

Песма 9.

Ирмос: Рођење из бесеменог зачећа је неизрециво, а Матере безмужне је нетрулежан плод, Божије рођење обнавља природе, зато те сви нараштаји као богоневесту и Матер величамо.

Долази Господ да грешне преда на муке, а праведне да спасе, заплачимо и заридајмо, и сећајмо се онога дана у који се скривено и тајно открива, и када ће људи примити шта су заслужили.

Уплашен и уздрхтао беше Мојсеј када те је само са леђа угледао, а како ћу ја бедник поднети да те у лице гледам, када дођеш са небеса? Ипак по твоме самилосном обзиру, Милосрдни, поштеди ме.

И Данило се бојао часа испитивања, а тек ја бедник како ћу пострадати у страшноме дану који долази, Господе? Ипак пре краја дај ми да ти богоугодно послужим, и заслужим царство твоје.

Огањ се спрема а и звер је спремна. Спрема се и весеље, слава, опроштај, светлост незалазна, и радост правених. Па ко драги моји не би да избегне оне прве муке, а да наследи ово друго?

Нека ме не одбаци од твога лица Господе љутина и гнев твој, нити да чујем глас пресуде која ме у огањ шаље, него да и ја тада уђем у радост непролазног двора твог, са твојим светима.

Савест ми је рањена а тело у модрицама, душа ми болује а речи ми изнемогле, живот се завршава и крај је пред вратима, зато, бедна душо моја, шта ћеш учинити када дође Судија да испита дела твоја?

Слава: Једини родитељу и Оче, јединог јединородног Сина, који је једина светлост и светли сјај, и један једини од јединог Бога Свети Душе! О, Тројице и света Јединице, заиста си ти Господа господ, зато спаси мене који те благословим.

И сада:  Дивим се твoме чудном породу, Најнепорочнија: како си бесемено зачела Необухватнога? Реци: како си Мати постала а Дјева остала? То надприродно хоћу са вером да примим а Рођеноме да се поклоним, јер он може да учини све што пожели.

Ексапостилар.

Дан суда је страшан, и од помисли на твоју неизрециву славу стално стрепим Господе, па у великом страху вапијем: када дођеш Христе Боже у слави да судиш свима на земљи, избави ме од сваке муке, и удостоји ме да станем са десна теби.

Слава: Ево долази дан Господа Сведржитеља, и ко може поднети његов страшни долазак? Јер то је људи дан, пећ је већ ужарена, а Судија седи и даје свакоме по заслузи.

И сада: Сав дрхтим кад помислим на час одговарања, и страшни долазак човекољубивог Владике, и тужан ти вапијем: Судијо мој најправеднији, једини пун милости, ради молитава Богородице, прими мене покајника.

На стихире хвалитне, самогласно, глас 6.

Мислим на онај дан и час, када ћемо сви обнажени стати, као осуђеници пред неумољивог Судију, тада ће труба јако затрубити, а темељи земље уздрхтати, и мртви из гробова васкрснути, и сви ће истог узраста бити; тајне свих ће се пред Христом објавити, и тада ће заплакати и у огањ најжешћи отићи сви, који се никада нису кајали, а праведни ће ући у радост и весеље, које ће у дворцу небеском добити. 

Јао, какав ће то бити страшан дан и час, када седне Судија на свом страшном престолу, када се књиге отворе а дела открију, тајне се из таме објаве, када ангели полете и сакупе све народе: дођите и чујте цареви и кнежеви, робови и слободни, грешни и праведни, богати и сиромаси, јер долази Судија да целом свету суди! Ко ће пред лицем његовим опстати, када ангели дођу, и дела и мисли и тајне свих открију, све оне и из дана и ноћи? Зато пре него дође крај, похитај душо и узвикни: Боже, обрати ме и спаси, јер си само ти милостив.

Данило пророк, био је човек тражени, јер је Бога лично видео, и тако узвикнуо: сео је Судија и књиге се отварају! Пази душо моја да ли постиш? Да не презиреш свога ближњега? Дал се од јела уздржаваш? И дал брата свога не осуђујеш? Да не будеш послан у огањ и као восак сагориш, него да те без спотицања уведе Христос у царство своје.

Унапред очистимо себе братијо, јер то је царица врлина, долази да нам богатство и благо подари, да смири страсти надмене, да грешне измири са Господем, зато весело њу дочекајмо, а Христу Богу кличимо: Васкрсли из мртвих, сачувај неосуђене нас, који славословимо тебе јединог Безгрешног.

Преузето у ПДФ формату са www.svetosavlje.org