Штампа
Категорија: Богослужбени текстови

Поверена ми је земља живота и без греха, али ја сам посејао грех, зато сам српом пожњео класје лености, и везао откосе мојих недела у снопове, али их нисам донео на гумно покајања, зато молим тебе превечнoгa дeлaтeља и Бога нашега: твојом љубављу ка милости као ветром, развеј плеву мојих недела, и као чисту пшеницу подари души мојој опроштај, па ме чувај у небеској житници и спаси ме.

Спознајмо братијо силу ове тајне: како је од греха ка очевом дому похитао блудни син, а милостви га отац сусрео, загрлио и пређашњу славу му опет подарио, свето и узвишено весеље начинио, и теле угојено заклао. Тако да и ми достојан суживот са човекољубивим Оцем стекнемо, који је жртву принео, и са славним принетим Спаситељем душа наших.

О, коликих се добара лиших бедни ја! О, од каквог сам царства отпао страсни ја! Расуо сам богаство које сам примио, а заповести погазио. Тешко мени страсна душо! Бићеш на огањ вечни осуђена. Зато пре краја завапи Христу Богу: прими ме Боже као блудног сина и помилуј ме.

Као блудни син долазим и ја Милостиви, јер сам цео живот у туђини провео, богатство сам потрошио које си ми Оче подарио, а ти ме Боже као покајника прими и помилуј ме. 

Богати очев дар сам расуо, и са неразумним животињама се бедан напасао, чак и њине хране сам жељан био, гладан се напатио и нисам се наситио, зато се враћам милостивом Оцу, и са сузама плачем: приме ме као најемника, јер притичем твоме човекољубљу и спаси ме.

Исусе Боже, прими сада и мене покајника као блудног сина, јер сам сав свој живот у лењости провео и тебе гневио.

Сво свето богатство које си ми раније подарио ја сам пoтрошио, а блудним животом се од тебе удаљио, ипак прими ме сада милостиви Оче јер сам се вратио.

Рашири ми сада твоје очинско наручје и прими ме милосрдни Господе као оног блуднога да те са захвалношћу прославим.

Ради светих молитава твоје Матере, покажи Боже на мени сву твоју доброту и презри многе моје грехове.

Прими Мојсејеву песму душо моја па овако запевај: помоћник и покровитељ беше мени за спасење, он је мој Бог и прославићу га.

Био сам потпуно ван себе, јер сам неразумно накупио све могуће страсти, али ме ипак прими Христе као и оног блуднога.

Угледам се на оног блуднога и вапијем: сагрешио сам Оче као и он, али и мене сада прими и не одбаци ме.

Рашири Христе твоје наручје и прими ме, јер се враћам из далеке земље страсти и греха.

Дивна си међу женскима, зато и мене обдари духовном лепотом, јер сам због многих греха остао бедан, да бих те Пречиста прославио.

Садитељу добара и Боже делатељу добри, по доброти твојој учини мој неплодни разум плодоносним.

Похитај да ми рашириш очево наручје, јер сам у блуду проживео живот мој, али гледам непотрошно богатство твога милосрђа Спаситељу, зато сада не презри понижено срце моје, јер теби Господе у покајању вапим: сагреших Оче и пред небом и пред тобом.

Неневесна Пречиста Богородице Дјево, једина верних заступнице и окриље, ослободи од невоља, мука и тешких неприлика све, који се млада Дјево надају у тебе, и твојим светим молитвама спаси душе наше.

Велико благо које си ми дао, небески Оче, на зло потроших као слуга од тебе отуђенога, али ти ипак вапим: прими ме као у давнини блуднога и мени рашири наручје твоје.

Робујем сваком злу, и убројан сам бедник у делатеље страсти, несмотрено сам био изван себе, али ми се смилуј Спаситељу и наднебески Оче, јер твoмe великом милосрђу притичем.

Пун сам сваке срамоте и не смем на небеску висину гледати, јер сам неразумно прихватио грех, ал сада се враћам и тужно вапијем: сагрешио сам Свецаре, па ипак прими ме.

Ти си Пречиста људима помоћница, поуздана нада свима хришћанима, и уточиште спасења, зато ме спаси Дјево твојим материнским молитвама, и удостоји ме будућег живота.

Твоје рађање од Дјеве је пророк унапред видео, и проповедајући узвикнуо: чуо сам твој глас и уплаших се, јер са југа и из свете и осењене горе долазиш Господе.

Поробили су ме отуђени од Бога грађани, и у њину земљу трулежи сам отишао и срамотом се испунио, а сада се враћам Милосрдни, и као грешан призивам те.

Отвори ми сада твоју очинску доброту, јер се из зла враћам теби, небески Оче, а ти ме не одбаци, јер имаш превелику милост.

Не смем погледати горе ка небу, јер сам те небројено пута разгневио Христе, ал знајући твоју милост и милосрђе ипак вапијем: сагреших ти, очисти ме и спаси ме.

Пресвета Дјево, благодатна, ти си Очишћење свима родила, зато твојим молитвама скини са мене терет мојих грехова.

Ноћ је прошла и дан је дошао, светлост је свету заблистала, зато те хвале војске ангела, и све што постоји тебе славослови.

Стално сам заробљен у дубини греха, и олуја греха ме потапа, а ти ме као кормилар управи ка пристаништу живота, Христе Боже, и спаси ме Царе Славе.

Очево богатство сам лудо утрошио, и понижен се стидом испунио, па робујем јаловим жељама, али теби вапијем: помилуј ме Човекољубче и спаси ме.

Испаштам гладан сваког добра, јер сам се од тебе Сведобри удаљио, а ти се смилуј сада када ти се враћам, и спаси ме Христе, да певам отвоме човекољубљу.

Родила си млада Дјево, Спаситеља и Владику Христа, а ја сам бедан без добрих дела, али ти ме удостоји спасења, да бих опевао твоју узвишеност, Дјево Пречиста.

Заробљен сам у дубини греха, и на мору живота снашла ме је бура, али као Јона из звери, Спаситељу вапијем ти: спаси ме и избави од страсти.

Безумно сам отишао далеко од твоје славе Оче, и на зло сам потрошио благо које си ми предао, али те зовем гласом блудног сина: сагреших пред тобом Оче милосрдни, а ти ме прими покајника и учини ме као једним од твојих најемника.

Чујмо глас нашег Спаса који нас сваки дан учи, и Еванђеље о блудном сину, који је поново чaстaн постао. На његово добро покајање се са вером угледајмо, и ономе који зна све тајне понизним срцем завапимо: сагрешисмо ти Оче милосрдни, и нисмо више достојни да се као пре називамо децом твојом, али ти си по природи човекољубив, зато сваког прими и учини као једним од твојих најемника.

Као најгори, ја сам се телесним страстима одао, и много робујем страсним жељама, и тако сам постао туђин теби Човекољубче, али сада вапим као блудни син: сагреших Христе, не презри ме, јер си само ти милостив.

Грешан вапијем, ал никако не смем ни да погледам на небеску висину, Свецаре, јер сам као најбезумнији тебе гневио, и од твојих заповести отпао, али ти као Најблажи не одбаци ме од твога лица.

Ради молитава апостола, пророка, преподобних, праведних и часних мученика, све ми опрости Господе, јер сам грешио и твоју доброту Христе гневио, али сад хоћу да те песмом славим у векове.

Постала си Богородице светлија од херувима и серафима и свих небеских сила, зато са њима умоли беспочетнога Оца Бога Реч, јер си га Најнепорочнија оваплотила, да би се сви удостојили вечних добара.

Попут херувима, младићи су у пећи радосно појали: благословен јеси Боже, јер си истином и правдом навео на нас све невоље због грехова наших; Најопеванији и најславнији у све векове.

Из великог милосрђа си на земљу сишао и да спасеш свет си својевољно осиромашио, зато сада мене сиромашног без икаквог доброг дела, као милостив спаси.

Удаљио сам се од твојих заповести, и робовао најбеднијем Лажову, али се сада враћам, а ти ме прими као давно блуднога који ти је притекао, наднебески Оче. 

Поробљен трулежним жељама и потамнео, ја сам се удаљио, и потпуно ван себе био, а сада ти притичем у покајању да ме спасеш.

Богородитељко Пречиста, само ти пропале подижеш, зато усправи и мене, а сада се кајем, јер сам сваким грехом оборен.

У давнини на Гори Синају, чудо на купини, предсказало је Дјеву Мојсеју, зато појте, благословите и величајте Бога у све векове.

Погледај Христе на тугу мога срца и погледај на моје кајање, види моје сузе Спаситељу и не презри ме, него по твојој доброти опет загрли ме, и у мношто спасених уброј ме, да бих појао захвално о милости твојој.

Као покајани разбојник вапијем: „помени ме“, и као цариник кајем се и у прса бијем, па те молим: од свих мојих недела Милосрдни сада очисти ме, и као блудног сина прими ме Свецаре, да био појао о крајњем снисхођењу твоме.

Уздахни сада душо моја бедна и завапи Христу: ради мене си хтео да осиромашиш, Господе, јер сам осиромашно без икаквог добра, а ти ме Благи и једини Многомилостиви обогати богатством добрих дела.

Као што си некада развеселио покајаног блуднога, када је решио да ти се врати, тако и сада Благи учини и мени бедном, па ми рашири твоје свето наручје, да бих спасен певао отвоме крајњем снисхођењу.

Твојим блиставим молитвама Дјево, просветли моје од злобе потамнеле очи душе, молим те, и поведи путем покајања, да ти појим како доликује, јер си неизрециво оваплотила Бога Реч.

Ко је икад на свету чуо тако шта, или ко је видео икада, да се нашла нека трудна а девствена, да је без патњи детенце родила? Такво чудо је на теби Богородице Пречиста, зато те величамо.

Богатство благодати које си ми дао, ја сам Спаситељу отишао бедник и потрошио, у злу сам и блудно поживео, и на лажљиве демоне потрошио, али се ипак враћам, а ти ме као и блуднога прими Оче милосрдни и спаси.

Кроз живот сам Господе твоје благо потрошио, јер сам бедник лукаве демоне слушао, ипак најмилостивији Спаситељу смилуј се на мене блуднога, и очисти ме грехом окаљанога, и врати ми првобитну одећу царства твога. 

Света Мати и Дјево, узвишена проповеди апостола, мученика, преподобних и пророка, умилостиви Богородитељко твога Сина и Господа, према нама твојим слугама, када дође да суди свима по заслугама.

Као блудник вапијем ти Господе: сагреших Благи пред твојим очима, јер сам расуо благо које си ми подарио, али ме ипак прими Спаситељу као покајника и спаси ме.

Као блудни син и ја сам отишао, и цео живот отуђен од тебе провео, а богатство које си ми милостиви Оче подарио, ја сам потрошио, ипак прими ме Боже као покајника и помилуј ме. 

Животом блудним сам имање Очево потрошио, изгубио га и без ичег остао, у далекој земљи злих грађана се настанио, али нисам живот са њима поднео, него се враћам милостивом Оцу и вапијем: сагреших на небо и пред тобом, и нисам достојан да се твојим сином назовем, али ме учини макар једним од твојих најемника Боже и помилуј ме. 

Удаљих се од тебе добри Оче мој, али ме не напуштај нити учини непотребним за твоје царство, јер ме је демон најзлобнији разголитио, сво богатство ми узео, и дарове душе сам блудно потрошио; Ипак сам се решио и теби вратио, па вапијем: учини ме као једног од твојих најемника, јер си ради мене на крсту твоје пречисте руке раширио, да би ме од страшне звери избавио, зато ме у првобитну одећу одени, јер си само ти многомилостив. 

Преузето са www.svetosavlje.org