Немојмо се молити браћо фарисејски, него нека се надмени понизи, па смиримо себе пред Богом, и постећи завапимо као цариник: Боже, очисти нас грешне.


Фарисеј беше гордошћу заробљен, а цариник у покајање погружен, оба тако дођоше ка теби јединоме Господу, али први хвалећи се изгуби награду, а други ништа не говорећи удостојен беше дарова. У уздисајима цариника утврди и мене Христе Боже као Човекољубив.

Господе Сведржитељу, ја знам силу суза, јер су оне Језекиља од врата смрти спасле, а дуговремену грешницу од греха избавиле, и цариника пре фарисеја оправдале, па те молим уброј ме међу покајнике и помилуј ме.

Душо моја спознај разлику цариника и фарисеја, и презри глас оног гордога, а угледај се на покајну молитву другога, па узвикни: Боже очисти ме грешног и помилуј ме. 

Мојим очима уморним од безакоња, не могу спазити ни видети висину небеску, али ме Спаситељу ипак прими покајаног као цариника, и помилуј ме.

Отвори ми двери покајања Животодавче, јер од зоре жуди душа моја за храмом твојим светим, а ја носим свој телесни храм сав окаљан, ипак ме као милостив очисти, по твојој срдачној милости.

Поведи ме Богородице на стазу спасења, јер срамним гресима окаљах моју душу, и сав живот проведох у лености, ипак твојим молитвама, избави ме од сваке нечистоте.

Помилуј ме Боже по великој твојој милости, и по мноштву милосрђа твога очисти безакоње моје. Сећам се многих великих грехова које један учиних, и стрепим од страшнога дана суђења, али се надам на милост твоје доброте, и као Давид ти вапијем: помилуј ме Боже по великој твојој милости.

Својим причама Христос нас све води ка поправку живота, и цариника је истакао због понизности, а фарисеја је показао униженим због гордости.

За понизност се добија узвишена част, а за гордост се пада у бездан велики, зато се угледај на цариниково добро, а зло фарисејево презри.

Због гордости се губи свако добро, а унижењем се свако зло уништава, зато прво заволимо, верни, а презримо одлучно пример празноречивога.

Цар свих је хтео да му ученици буду понизни, и поучаваше их да се узгледају на цариниково уздисање и кајање.

Као цариник јецам и неутешно наричем, али Господе сада притичем твоме милосрђу: помилуј ме, да од сада у смирењу свој живот проведем.

Мој разум, савест, и осећаје, и тело и дух и душу, Владичице износим пред тебе, а ти ме спаси од страшних противника и искушења, и избави ме од будуће казне.

Кајањем се уздиже са ђубришта страсти, а са висине врлина страшно пада сваки гордељивац, зато се уклањајмо од тога злог примера.

Надмени губи богатство правде, а понизни губи мноштво страсти, зато се угледамо на то, Спаситељу, да стекнемо покајаног цариника удео.

Нека се и ми као цариник у покајању бијемо у прса, па завапимо: „Очисти нас грешне, Боже“ да би као и он добили опроштај.

Потрудимо се, о верни, да се кроз покајање исправљамо, и да у јецају срца, плачу и молитви поживимо, да би стекли од Бога опроштај.

Одбацимо верни надменост и гордост, велики понос и пред Богом мрску надутост, и злу и ружну фарисејеву презривост.

Надам се у тебе Пречиста као једино уточиште, зато нећу да отпаднем од те добре наде, него бих да добијем твоју помоћ, и да се од свакога великог зла избавим.

Кајање је уздигло у злу огрeзлог цариника када је зајецао и ка Творцу завапио, а надменост је одбацила од правде бедног и хвалисавог фарисеја. Зато се угледај на добро, а од зла се уклањај.

Понизност је у давнини уздигла цариника, јер када је са плачем завапио, он се очистио и оправдао. На њега се сви угледајмо када у дубину зала паднемо, па из дубине својих срца Спаситељу узвикнимо: сагрешисмо, очисти нас једини Човекољубче.

Прими убрзо Владичице наше молитве и принеси их твоме Сину и Богу, Госпођо Најнепорочнија, и ослободи од невоља све који ти притичу, па разори замке и сатри дрскост свих који се безбожно оружају на слуге твоје, Пречиста.

Бог Реч је смирење показао изузетни пут уздизања, када се чак до лика слуге унизио. На њега се угледајући, сваки ће се унижени узвисити.

Узнео се покајник, а пропаде фарисеј! Обремењени мноштвом греха цариник се унизио, и тиме узвисио, па је ненадано оправдан био.

Познавалац многих врлина се као безуман показао, зато одмах смирење као богатство стекнимо, ради избављења од вечне беде.

Обећао си Владико, да ћеш увек бити против надмених, а дати униженима твоју благодат, зато сада Спасе низпошаљи нама смиренима твоју благодат.

Ка светој висини увек нас уздиже Спаситељ наш и Владика, јер је указао на узвишеност смирења, када је својим рукама ноге својих ученика умивао.

Родила си Дјево светлост недоступну, зато мрак моје душе твојим светлим зраком одагнај, и на стазе спасења мој живот управљај.

Похитајмо да спознамо врлине о којима фарисеј говори, али се угледајмо на понизност цариника, и свакако омрзнимо несмислену надменост која води у пропаст.

Живот по Старом Закону је као празан изобличен, мада се фарисеј њиме гордио, а цариник је овде узвишену врлину стекао као сапутника кроз живот.

Мислио је фарисеј да се испуњавањем Закона као Илија уздиже, али је цариник као пешак постао бржи од кочије из Лиде, и на циљ га престигао, када је на милост кајање додао.

Свом душом својом пример цариника прихватимо, и ајде да се на његове сузе угледамо, па дух скрушен Богу принесимо, и очишћење од греха измолимо.

Са вером одбацимо далеко од себе умишљену, злобну и гордељиву нарав фарисејеву, ужасно хвалисаву, да не останемо као наги без Божије благодати.

Низпошаљи, Блага, жезал силе свима нама који ти притичемо, и дај нам да све противнике око нас покоримо, и да се од свакога зла избавимо.

По животном тркалишту трчали су и цариник и фарисеј, један је вискоумљем оптерећен срамно потонуо, а други се својом понизношћу спасао. И ми јадни који трку живота трчимо, да се на мудрог цариника угледамо, а од огавног хвалисања фарисејевог се удаљимо, да живи будемо. .

Угледајмо се на пример Спаситеља Исуса и на његово смирење, желећи увек да стекнемо насеље радости, и да се настанимо у земљи вечно живих.

Показао си Владико твојим ученицима узвишено смирење, када си убрусом око свога појаса њине ноге опрао и поучио их да се на тај пример угледају.

Кроз свој живот је фарисеј прошао врлински, а цариник у гресима, али је фарисеј безумно из гордости смирење напустио, а цариник се уздигао, јер се у покајању затекао.

Разголићен сам неискреношћу, јер ме је ђаво преварио и у преступ оденуо, па сам безумно телесним животом поживео, али сам сада ипак спасен, твојим заступањем, млада Дјево.

Бежимо од фарисејевог хвалисања а научимо узвишене речи цариниковог смирења, па у покајању завапимо: очисти слуге твоје, Спаситељу целог света.

Цариникове јецаје Господу принесимо, и њему грешни као Господару приђимо, јер жели да спасе сваког човека, и дарује опроштај свима покајницима. Ради нас је оваплоћен, и Бог је сабеспочетан са Оцем.

Сами себе браћо уздасима смиравајмо, а јецањима савест пробудимо, да се на оном суду вечном верни и неосуђени појавимо, и опроштај добијемо. Тамо је заиста праштање које сада измолимо да стекнемо. Тамо нема патње ни туге, ни уздисаја из дубине, у красном Едему, који је Христос створио, као Бог сабеспочетан са Оцем.

Надмени фарисеј се делима Закона веома узносио, и у мрежу гордости упао, јер се безмерно хвалисао, а цариник се на лаким крилима смирења узнео и Богу приближио.

Својим смирењем се цариник као по лествама до небеске висине уздигао, а бедни и надмени фарисеј се због своје труле гордости и безумља до најдубљег aдa сурвао.

Лукави лови праведнике, и хвалисањем их подкрада, а грешнике у окове очајања свезује, ами угледајући се на цариника похитајмо да се од обоје ове ствари избавимо.

Похитајмо у молитви, са сузама и искреним јецајима ка Богу нашем, и угледајмо се на цариниково узвишено смирење, па певајмо верни: благословен си Боже отаца наших.

Поучавајући ученике, Владико, опоменуо си их да се не горде, и поукама си их Спаситељу уводио у смирење. Зато ти верни кличемо: благословен си Боже отаца наших.

Спознали смо те, Пречиста, као лепоту од Јакова и божанску лествицу, коју је он у давнини видео уздигнуту од земље до небеске висине, и по којој је са висине Бог сишао, да би нас земне опет вазнео.

У своме покајничком осећању цариник је уздахнуо и тако је милост код Господа стекао, и спасен био, а због своје охолости и веома хвалисавог језика, фарисеј је од правде отпао.

Удаљимо се верни од фарисејевог надменог поступка, и немојмо сматрати себе чистунцима, него се угледајмо на смирену нарав цариника и бићемо помиловани.

„Боже помилуј ме“, ове речи цариника верни, у светој цркви говоримо, да би са њиме опроштај примили, и да би се од пропасти хвалисавог фарисеја избавили.

Угледајмо се сви на уздисаје цариника, и са Богом у искреним сузама говоримо и њему завапимо: Човекољубче, сагрешисмо, а ти нас милостиви и милосрдни спаси и Очисти.

Благосиљамо Оца, и Сина и Светога Духа, Господа.
На јецаје цариника Бог се осврнуо, и њега оправдао, а тако нам свима показао, да се треба увек молити у уздисајима и сузама, тражећи разрешење од грехова.

Не знам за другу заступницу осим тебе, јер ти си моја молитвеница, Пречиста и најнепорочнија; Тебе као моју заступницу приводим ка Рођеноме из тебе, а ти ме ослободи од свих који ме жалосте.

Прихватимо смирење као уздизање, и узмимо од Христа начин спасења, па се на цариникову нарав угледајмо, а од надимања гордог далеко се удаљимо, и понизношћу и покајањем Бога умолимо.

Гордост душе одбацимо, а истинску нарав смирења стекнимо, не журимо да сами себе оправдавамо, и празно надимање презримо, па са цариником Бога умолимо.

Попут цариника принесимо молитве Творцу милости, а клонимо се неблагодарних молитава фарисејских и речи хвалисавих, које ближњега осуђују, е да би Бога умилостивили и његову светлост привукли.

Накупио сам терет многих греха, и мноштвом зала сам и цариника превазишао, а громку фарисејеву хвалисавост сам стекао, и са сваке стране сам лишен свакога добра, зато Господе поштеди ме.

Удостоји твога блаженства све који су због тебе унижени постали, јер следујући науком твојих заповести, дух скрушен ти приносим, Спаситељу, а ти ово прими и спаси све који ти служе.

У давнини је цариник са вером у цркву дошао, Богу се помолио и оправдан био, јер је без речи али у сузама дошао и са срцем скрушеним, и тако се очистио и сав терет греха скинуо.

Дај нам да ти певамо, да те славимо и блаженом зовемо сви који те достојно прослављамо, Пречиста, и Рођеног од тебе величамо, једина благословена, јер ти си похвала хришћана и молитвеница пред Богом богоугодна.

Удаљимо се од лошег хвалисања фарисејевог, и научимо изузетно смирење цариниково, да би се узнели и са њиме Богу кликтали: очисти слуге твоје, из Дјеве својом вољом Рођени, Христе Спасе, јер ти си крст претрпео, а творевину својом божанском силом уздигао.

Творац свега и Бог свих, тело човеково је из твога непорочног тела примио, најопеванија Богородице, и моју трулежну природу је сву обновио, а тебе је истом као и пре рађања оставио, зато теби сви са вером похвалу кличемо: радуј се целог света славо.

Немојмо се молити браћо фарисјески, него нека се надмени понизи, па смиримо себе пред Богом, и постећи завапимо као цариник: Боже, очисти нас грешне.

Фарисеј беше гордошћу заробљен, а цариник у покајање погружен, оба тако дођоше ка теби јединоме Господу, али први хвалећи се изгуби награду, а други ништа не говорећи удостојен беше дарова. У уздисајима цариника утврди и мене Христе Боже као Човекољубив.

Сагледај душо моја разлику цариника и фарисеја, и омрзни горди глас једнога, а угледај се на богоугодну молитву другога, па узвикни: Боже очисти ме грешнога и помилуј ме.

Хвалисаве речи фарисеја верни омрзнимо, а цариникову богоугодну молитву за пример узмимо, немојмо се гордо узносити, него себе понизимо, и са покајањем завапимо: Боже очисти грехе наше.

Фарисеја који се делима закона хвалио, и себе правдао, осудио си Господе, а понизног цариника који је уздасима очишћење тражио, ти си оправдао, јер не гледаш на гордељиве, а скрушене у срцу не понижаваш, зато и ми притичемо у смирењу, пострадали за нас, и подари нам опроштај и велику милост.

Извор: www.svetosavlje.org